reklama

Topánkové minimum

Už ste sa stretli pri topánkach s pojmami ako „oxford-ky, derby, loafer-y, brogue“...? Viete aký je v tom rozdiel, resp. o aké topánky ide?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Kedysi som topánky vnímal len ako niečo, čo ak sa mi páči, si obujem na nohy. Keď som sa o túto oblasť pánskej módy začal zaujímať viac, zistil som, že je to celá veda. Nechcem ale nudiť prílišnými detailmi, tak vám opíšem len základné delenie, aby ste keď nabudúce navštívite obchod s kvalitnou pánskou obuvou, mohli na personál robiť dojem ;)

V základe by som pánske topánky rozdelil podľa spôsobu šnurovania. Topánky s uzavretým a formálnejšie pôsobiacim šnurovaním sa označujú ako oxford a s otvoreným šnurovaním derby. Ak chcete dať maximálny dôraz na eleganciu, zvoľte oxfordky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Oxford
Oxford (zdroj: BARKER Shoes)
Derby
Derby (zdroj: BARKER Shoes)

Ďalšie delenie by mohlo byť podľa toho, či je topánka hladká, alebo zdobená – „brugovaná“ (z angl. brogue). Zdobené topánky pôsobia síce trochu menej formálne, ale aj k obleku sa hodia výborne. Podľa množstva zdobenia sa ešte delia na half-brogue a full-brogue, čiže čiastočne a plne zdobené. Pred časom som sa k nim staval skôr rezervovane, ale po tom, ako som si obul svoje prvé „brugy“, mi úplne hladké topánky prídu trochu nudné :)

Brogue
Brogue (zdroj: BARKER Shoes)

Ak sa jedná o topánky bez šnúrok, hovorí sa im loufery (z angl. loafer), ale u nás sa stretnete aj s pojmom mokasíny. Výborná voľba najmä na leto, prípadne ak chcete pôsobiť trochu ležérnejšie. Pozor ale, musia vám optimálne sedieť na nohe, pretože v tomto prípade šnúrkami nič nedopasujete. Nie je nič horšie, ako topánky, ktoré sa vám budú vyzúvať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Loafer
Loafer (zdroj: BARKER Shoes)

Zapínanie na sponu na boku poukazuje na monky (z angl. monks). Názov pochádza od anglického slova monk, čiže mních, pretože mnísi nosili obuv s podobným zapínaním. Ak sú spony 2, hovorí sa im double (dvojité) monky. Tie sú veľmi populárne najmä v Taliansku, kde sa často stretnete s tým, že ich majitelia nosia „nedbalo“ zapnuté len na 1 sponu. Ide samozrejme o zámer ;)

Monks
Monks (zdroj: BARKER Shoes)
Double Monks
Double Monks (zdroj: BARKER Shoes)

Okrem hladkej teľacej kože si pre neformálne prechádzky môžete zvoliť brúsenú kožu. Vyzerajú fantasticky s džínsami. Vôbec sa pri tom nemusíte báť údržby. Po impregnácii vhodným sprejom nečistoty jednoducho odstránite kefou, najlepšie s konským vlasom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Suede
Suede (zdroj: BARKER Shoes)

Okrem tvaru je samozrejme pri výbere obuvi dôležité dbať na kvalitu kože, spracovania a tiež druh konštrukcie. Ak zvolíte klasickú rámovú konštrukciu (angl. Goodyear Welted), môžete si byť istí, že sa topánka nerozpadne. Nie je totiž lepená, ale zošitá spôsobom, ktorý dokonca umožňuje jej neskoršiu kompletnú rekonštrukciu u výrobcu. Pri vhodnej starostlivosti sa tak takáto obuv môže stať vašim sprievodcom po dlhé roky.

Obrázok blogu
(zdroj: TAILOR MADE)
Obrázok blogu
(zdroj: TAILOR MADE)
Obrázok blogu
(zdroj: TAILOR MADE)

A nezabudnite, topánky máte na nohách spravidla dlhý čas, niekedy aj celý deň a je to tá časť outfitu, ktorá nesie celú vašu váhu. Preto sa na topánkach neoplatí veľmi šetriť. Kto si myslí, že za 100€ dostane kvalitu, je žiaľ na omyle. A odporúčam zabudnúť na všetky komerčné značky a zamerať sa na skutočných výrobcov obuvi, ktorí vedia čo robia. Investícia sa vám z dlhodobého hľadiska vráti a poďakujú sa vám aj vaše nohy a kĺby ;)

Andreas Kreutz

Andreas Kreutz

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Som Slovák, ktorého celý život sprevádza nemecké meno. Vyštudoval som manažment na Ekonomickej univerzite a 15 rokov som pracoval vo finančnom sektore na niekoľkých manažérskych pozíciách. Oblek, košeľa a kravata boli teda súčasťou môjho každodenného života. Keď raz prišiel deň, kedy sme sa spolu s mojou manželkou Barbarou mohli v kľude rozhodnúť ako bude náš život pokračovať, povedali sme si, že z hobby urobíme prácu. Po mesiacoch príprav sme začali podnikať a dnes máme za sebou 7 rokov úspešného pôsobenia na poli pánskej elegantnej módy. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu