reklama

Prečo muži nosia obleky na mieru?

Asi každý muž už bol niekedy kupovať oblek. Väčšina sa predtým zamyslela a vyrazila do obchodov minimálne s nejakou predstavou o farbe materiálu. Iní sa dokonca rozhodli, že to bude napríklad šedomodrá a mal by tam byť aj jemným pásik. Keď konečne po kilometroch chodenia našli vyhovujúcu farbu, tak just nemali tú správnu veľkosť. Poznáte to? A čo ak k tomu ešte pripočítam fakt, že málo z nás má tú tzv. konfekčnú postavu? Výsledok je, že buď nekúpite nič, alebo to bude niečo úplne iné ako pôvodná predstava, pretože pod tlakom únavy a zúfalstva ste znížili latku tak nízko, že sa o ňu potkýnate. Ani vás to nebaví? Rozmýšľali ste už niekedy nad oblekom šitým na mieru? Všetkým týmto som si prešiel pred rokmi aj ja a od istého momentu pre mňa iný oblek či košeľa ako na mieru neexistuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Akí ľudia si teda dávajú obleky šiť na mieru? Z môjho pohľadu sú dve hlavné skupiny - tí čo musia a tí čo chcú. Tá prvá skupina sú „nešťastníci", ktorí pre svoju nekonfekčnú postavu nenájdu nič, čo by im sadlo. Nemusí to byť vždy len pán s vyvinutým pivným svalom, ale aj veľmi štíhly, prípadne s extrémne atletickou postavou. Konfekčná veľkosť je totiž nejakým priemerom štatistických meraní na obyvateľstve a kto už je presne taký priemerný?

No a tá druhá skupina sú fajnšmekri. Muži, ktorí sa len tak neuspokoja s bežným oblekom. Chcú vyzerať výborne, dbajú na to, aby sa na ulici nezrazili s ďalšími piatimi v rovnakom obleku, potrpia si na kvalitu materiálu a jednoznačne vyžadujú, aby im oblek sadol ako uliaty. Nestačí správna veľkosť, musí to byť úplne presne na mieru. A samozrejme nemožno zabudnúť na prestíž. Kvalitný oblek na mieru bude vždy na vrchole rebríčka, pretože tam, kde končí tá najlepšia konfekcia, začína svet oblekov a košieľ, ktoré sú vyrobené len pre jedného konkrétneho človeka. A to je ten krásny pocit :)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Andreas Kreutz
Andreas Kreutz 

Uvažujete, že by to mohlo byť riešenie aj pre vás? Ako ale na to? V prvom rade si treba nájsť krajčíra, pánsky módny salón, alebo inú prevádzku, ktorá sa šitím oblekov na mieru zaoberá niekde vo vašom okolí. Určite narazíte na rôzne možnosti a cenové úrovne. Zvoľte si tú, ktorá vám vyhovuje a skúste si zohnať nejaké referencie, aby ste mali istotu, že s výsledkom budete spokojní.

Nemôžem hovoriť za iných, preto vám opíšem, ako to prebieha u mňa, teda v našom butiku. Spravidla sa zákazník môže zastaviť kedykoľvek. Tí, ktorí chcú hovoriť konkrétne so mnou, prípadne si chcú byť istí, že sa im budeme môcť na 100% venovať, mi predtým zavolajú, alebo napíšu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vždy sa klienta pýtam, akú má predstavu a hlavne kde bude oblek nosiť. Čím viac informácií mám, tým lepšie viem ponuku zacieliť. Disponujeme totiž asi 5000 oblekovými a 1000 košeľovými materiálmi a nechať zákazníka prezrieť všetky, by znamenalo stráviť len pri výbere látky niekoľko hodín. Dôležité sú aj aspekty farebnej škály a vzorov, pretože aj najúžasnejšia látka môže byť pre daný typ muža nevhodná a v tom prípade v nej nebude vyzerať dobre.

Andreas Kreutz
Andreas Kreutz 

Po výbere vhodnej látky nasleduje doladenie podšívky, gombíkov, kontrastných obšití a podobne. Dôležité je aj rozhodnutie aký tvar klopy použijeme a či sa bude jednať o jednoradové alebo dvojradové zapínanie saka. Počet gombíkov na zapínaní a počet vreciek je tiež variabilný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak už vieme, ako bude oblek vyzerať, môžeme sa pustiť do merania. Okrem zistenia telesných mier si pán ešte vyskúša niektoré z hotových modelov, aby sme sa dohodli na tom, ako má oblek sedieť (užší alebo viac komfortný) a jeho budúce rozmery boli určené už v tejto fáze čo najpresnejšie.

Po približne 2 týždňoch sa vidíme znova, tento raz na skúške. Tu doladíme rozmery obleku a odstránime prípadné nedostatky. Použijeme špendlíky, krajčírsku kriedu a zapíšeme každý detail. V prípade veľmi nekonfekčnej postavy si naplánujeme ešte jednu skúšku. Ak sa nejedná o nič komplikované, zákazník môže o približne ďalšie 2 - 3 týždne očakávať konečný výsledok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko prebieha v priateľskej príjemnej atmosfére a páni sa nemusia obávať žiadneho stresu. Ani tí, ktorí tento proces absolvujú prvý raz. Prevzatie obleku je potom zakaždým taká malá slávnosť. Všetci sú v očakávaní ako sa bude nový oblek na hrdom majiteľovi vynímať. Mám rád okamihy, keď vidíte na mužovi, že sa sám sebe v zrkadle páči. Ešte si domov neodniesol tento kúsok a už rozmýšľa nad ďalším :)

Myslím, že teraz mi dáte za pravdu, že oblek na mieru nie je nič, čoho by sa bolo treba báť. Skôr naopak. Je to niečo, čo mužovi dáva možnosť vyzerať dobre, dáva mu slobodu voľby výberu z nekonečného množstva materiálov a tiež pocit exkluzivity. Pocit, že takýto originál má len on.
Ja tento pocit milujem ;)

Foto k blogu poskytol Scabal

Andreas Kreutz

Andreas Kreutz

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Som Slovák, ktorého celý život sprevádza nemecké meno. Vyštudoval som manažment na Ekonomickej univerzite a 15 rokov som pracoval vo finančnom sektore na niekoľkých manažérskych pozíciách. Oblek, košeľa a kravata boli teda súčasťou môjho každodenného života. Keď raz prišiel deň, kedy sme sa spolu s mojou manželkou Barbarou mohli v kľude rozhodnúť ako bude náš život pokračovať, povedali sme si, že z hobby urobíme prácu. Po mesiacoch príprav sme začali podnikať a dnes máme za sebou 7 rokov úspešného pôsobenia na poli pánskej elegantnej módy. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu