reklama

Britský versus taliansky oblek

Na začiatok by sme si mohli dať krátku definíciu pánskeho obleku. Odkedy sa používa slovo „oblek" v súvislosti s pánskym oblečením, rozumie sa pod ním set pozostávajúci zo saka a nohavíc z rovnakého materiálu. Neskôr prišla aj tretia časť - vesta. Oblek je dodnes tou najelegantnejšou súčasťou každého pánskeho šatníka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Dnes by som vám chcel priblížiť základné rozdiely oblekov britského a talianského štýlu. Anglicko je krajnou, kde má pánsky oblek a slovo džentlmen svoj pôvod. Londýn bol dlho bezkonkurenčným centrom pánskej svetovej módy. Avšak vďaka skvelým talianským krajčírom dnes už Anglicko nemá monopol na najlepšie obleky na svete.

British Style

Britský štýl má veľa spoločného s tradíciou a tradičnými hodnotami. Typický britský džentlmen vyjadruje svojim oblekom príslušnosť k určitej spoločenskej vrstve, alebo skupine a snaží sa ním povedať „patrím medzi nich". Z toho dôvodu Angličan vidí seba samého ako súčasť celku a jeho oblek preto nemusí vyjadrovať individualitu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obleky sú strihané podľa telesných kontúr, ale nie úplne na telo. Na saku nájdete jasne definované plecia a vzadu sa zvyčajne nachádzajú 2 rázporky, aby si páni mohli dať pohodlne ruky do vrecka, čo mimochodom v Británii nie je žiaden prehrešok ako tomu je napríklad v Nemecku. Tvar saka pripomína presýpacie hodiny, čo vychádza z tradičného tvaru dôstojníckych uniforiem. Pás nohavíc sedí vyššie na bedrách a na predných dieloch sa spravidla nachádzajú 1 až 3 záhyby. Často ich na správnom mieste držia obľúbené traky. Manžety na dolnom konci nohavíc nie sú tak bežné ako v Európe. Briti majú radi materiály vyššej gramáže v klasických farbách a vzoroch, čiže hlavne tmavomodré a rôzne odtiene šedej, najčastejšie s tenkým pásikom, ktorý môže byť rôzne definovaný, od výrazného až po tzv kriedový. Výlučne na víkend, alebo neformálne príležitosti sa používa napríklad Prince of Wales, alebo Glen check (druh jemného károvaného vzoru), ktorý ale zbytok sveta akceptuje aj v biznis sfére.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
British
British 

Zdroj: fotografiu poskytol Holland & Sherry

Ak si budete chcieť dať v Anglicku ušiť ten najlepší oblek, zavítajte na svetoznámu ulicu Savile Row v Londýne. Nájdete tu to na jednom mieste to najlepšie, čo britské krajčírske umenie ponúka. Všetkých nadšencov vopred upozorňujem - nezabudnite si svoju zlatú kreditku a vyhraďte si v kalendári čas na 3-5 návštev u vášho nového osobného krajčíra počas najbližších približne 6 mesiacov. Toľko totiž zvyčajne zhotovenie prvého „bespoke" obleku v týchto končinách trvá. Čakanie však stojí za to a zaradíte sa do skupiny džentlmenov, kam patrí aj Princ Charles, Sean Connery, Eric Clapton, či Sir Elton John. Vedeli ste, že zákazníci zo Savile Row nosia v dierke na klope saka kvetinku? Je to údajne ich „tajné" poznávacie znamenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stile Italiano

Talianský štýl je známy svojou „trendovosťou". Talian sa snaží oblekom vyjadriť svoju individualitu a dôležitosť, ktorými si je istý a ktoré sú mu vštepované jeho rodinou už odmalička. Nie je to len prvoplánová extravagancia, ale talianom vlastná elegancia a štýl v obliekaní, čo bežného Angličana, ktorý chce byť oblečený hlavne spoločensky „korektne", v podstate nezaujíma.
Oblek šitý v Taliansku pre Taliana je strihaný tesne na telo a vytvára veľmi uhladenú a priliehavú siluetu. Aj keď sa v počiatkoch sako vyrábalo bez rázporkov, dnes sú bežné 2 rázporky podobne ako u britského obleku. Sako je výrazne kratšie a užšie a jeho horný gombík je umiestnený vyššie ako u anglického modelu. Dokonca aj rukávy relatívne tesne obopínajú paže. Nohavice majú nižší sed, čiže sú viac bedrové a na bokoch kopírujú postavu. Dolná šírka nohavíc je veľmi úzka a ich dĺžka je o niečo kratšia. Celková silueta pripomína písmeno V. Tento štýl obliekania sa hodí najmä vyšším a štíhlym pánom.
Vzhľadom k tomu, že geograficky sa Taliansko nachádza južnejšie, aj použité materiály tomu zodpovedajú. Sú výrazne tenšie a ľahšie. S obľubou je využívaná odľahčená vlna, mohér, hodváb, kašmír a na neformálne príležitosti aj bavlna a ľan. Farby sú spravidla výraznejšie, nápaditejšie a svetlejšie ako tie, ktoré uvidíte v uliciach Londýna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Italian_streetfsn
Italian_streetfsn 

Zdroj: streetfsn.com

V Taliansku neexistuje ekvivalent Savile Row, ale množstvo lokálnych krajčírov a manufaktúr na výrobu oblekov a látok. Talianský štýl má viacero variantov podľa danej oblasti, pričom najznámejšie sú Rím, Neapol a Miláno. Nedá mi nespomenúť absolútnu špičku medzi luxusnými talianskými oblekmi, ktorú predstavuje značka Brioni a Kiton. Podobne ako je tomu na Savile Row, aj tu si treba pripraviť kreditku minimálne zlatej farby. Za svoje peniaze potom dostanete skutočne len to najlepšie a stanete sa vlastníkom ozajstného „handmade" obleku, nie ako to proklamujú niektorí slovenskí „majstri".

Ako ešte spoľahlivo rozoznať Taliana a Angličana? K modrému obleku si Brit obuje čierne topánky, ale jeho južanský náprotivok rozhodne hnedé.
Napriek všetkým rozdielom majú oba národy dlhú tradíciu, štýl a históriu v šití oblekov na mieru. Je medzi nimi vzájomný rešpekt, ale aj súťaživosť. Hovorí sa, že Angličania nosia talianske obleky, lebo si o nich myslia, že sú chic. A Taliani zasa nosia anglické obleky preto, lebo si o nich myslia, že sú chic.

Andreas Kreutz

Andreas Kreutz

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Som Slovák, ktorého celý život sprevádza nemecké meno. Vyštudoval som manažment na Ekonomickej univerzite a 15 rokov som pracoval vo finančnom sektore na niekoľkých manažérskych pozíciách. Oblek, košeľa a kravata boli teda súčasťou môjho každodenného života. Keď raz prišiel deň, kedy sme sa spolu s mojou manželkou Barbarou mohli v kľude rozhodnúť ako bude náš život pokračovať, povedali sme si, že z hobby urobíme prácu. Po mesiacoch príprav sme začali podnikať a dnes máme za sebou 7 rokov úspešného pôsobenia na poli pánskej elegantnej módy. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

23 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu